Hidrolik Ekipmanları
Hidrolik ekipmanları sistemin en önemli parçalarını oluşturmaktadır. Bununla birlikte yön kontrol valfleri başta olmak üzere hydraulix yörüngesini kontrol eden makine teknolojisine sahiptir. Aynı zamanda direksiyon niteliğini taşıyan özellikleri sayesinde bir hattın diğer hatta bağlanmasını denetlemektedir.
Hidrolik ekipmanlarında özel bir pompa tarafından yağı aktarma görevini yapar. Hidrolik ekipmanları sistemi en önemli parçası olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hydraulix motorun hatlarına yön vermesini denetleyerek işlevsel olmasını sağlar. Bu sayede birbirinden bağlantılı olarak üst seviyede hizmet vermektedir.
Hidrolik Motor Ne Demek?
Hidrolik motor, sistemin en önemli parçasıdır. Ana gövde olarak bulunan hydraulix motor sistemin çalışmasını sağlar. Aynı zamanda pompa tarafından üretilen enerjiyi devreye sokarak sistemin çalışmasını sağlar. Hidrolik pompanın ürettiği enerjiyi alarak mekanik enerjiye dönüşmesini sağlar. Bu sayede hydraulix motorlarında sıvının sıkıştırarak yağa bir basınç uygular.
Hidrolik motorlar pistonlu, kanatlı ve kanatlı motorlar olmak üzere üç farklı çeşide sahiptir. Hidrolik motor sistemin çalışmasını sağlayarak diğer parçalarla ile bir bağlantının olmasını sağlar. En önemlisi işlevsellik bakımından son derece önemlidir.
Yön Kontrol Valflerinin Gruplandırılması
Yön kontrol valfleri biçimlerine göre iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar;
• Sürgülü yön kontrol valfleri
• Dönerli yön kontrol valfleri
Yön kontrol valflerinde bu iki valf önemlidir. Özellikle sembolik resimlerde bulunanlarla aynıdır. Aynı zamanda bu iki valf de hydraulix sistemde sıklıkla kullanılmaktadır. İkisinin de yapılış şekli farklı özellikte olmasına rağmen konum sayısı ile aynıysa sembolik resimleri de aynı olmaktadır. Öte yandan dönerli yön kontrol valfinin konum değiştirmesi de valf içinde dönmektedir. Dönen parçanın dönmesi ‘’rotor’’ sayesinde olmaktadır.
Basınç kontrol valfleri de yön kontrol valfleri kadar önemlidir. Özellikle mekanik veya hydraulix olarak hareketi sayesinde sisteme basıncı istenen düzeye getirir. Bu sayede güç kaybına ve ısınmaya karşı koruma karşı korunur.
Basınç Emniyet Valfinin Çalışması
Basınç emniyet valfi gövde, yay, popet ve ayar kolundan oluşmaktadır. Sistem içerisinde bulunan basınç popetinin açılma yönüne doğru basınç uygulanır. Bu sayede basıncın dengeli bir şekilde olması için popetin arka kısmında bulunan yay ayar kolunun sağladığı kuvvet ayarı yapılarak çalışmasını sağlar. Ayrıca valflerin göstergelerinin bulunması basınç hattına bağlı olan manımetreleri devreye sokar. Hidrolik motor üretilen enerjiyi anında devreye sokarak çalışmasını sağlar.
Kontrol Valfleri Çeşitleri ve Konumlarına Göre Valfler
Kontrol valfleri çeşitleri kullanılan sistemin yapısına göre farklı gruplara ayrılmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;
-2 yollu 2 konumlu yön kontrol valfleri
-3 yollu 2 konumlu yön kontrol valfleri
-4 yollu 2 konumlu yön kontrol valfleri
-4 yollu 3 konumlu yön kontrol valfleri
Olmak üzere dört gruba ayrılmaktadır. Konumlarına göre valfler ise;
-2 yollu konumlu yön kontrol valfleri
-3 yollu 2 konumlu yön kontrol valfleri
-4 yollu 2 konumlu yön kontrol valfleri
-4 yollu 3 yollu konumlu yön kontrol valfleri
Uzman personelimizle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ
Bizi instagramdan takip etmek TIKLAYINIZ